Κ-2

VECHRO: No1 σε Πωλήσεις και Πιστοποιήσεις Οικολογικών Χρωμάτων

K2_south_routes.svg (Διαδρομές ανάβασης για την κορυφή Κ-2)

Η κορυφή Κ-2 είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Γη (με πρώτο το Έβερεστ)   με ύψος 8.611 μέτρα. Η κορυφή Κ-2 ανήκει στην οροσειρά Καρακόρουμ και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν -Κίνας.  Παρά το γεγονός ότι η κορυφή Κ-2 είναι χαμηλότερη από το όρος Έβερεστ κατά 237 μέτρα, θεωρείται σαφώς πιο δύσκολη και επικίνδυνη, ιδιαίτερα λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους (απόκρημνη κορυφή) αλλά και των ιδιαίτερα σκληρών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτή.

K2.MAP

Η ονομασία της κορυφή προέκυψε απο την σημειογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην Μεγάλη Τριγωνομετρική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, ο Τόμας Μοντγκόμερι ήταν ο πρώτος που εξερεύνησε την οροσειρά Καρακόρουμ και σχεδίασε τις 2 ψηλότερες κορυφές της, δίνοντας τους την κωδική ονομασία Κ1 & Κ2. Επειδή όμως πάντα ισχύει το αξίωμα οτι τα βουνά ονομάζονται σύμφωνα με τα τοπικά ονόματα τους, το Κ-1 πήρε την ονομασία Μασερμπρούμ , σε αντίθεση με το Κ-2 που δεν είχε όνομα – καθώτι απομονωμένο, απέχοντας 60 μίλια από το κοντινότερο καταυλισμό/χωρίο- γιαυτό και παρέμεινε ως σήμερα σαν  Κ-2.

K-2 map

Από τις αρχές του αιώνα (και παρά το γεγονός ότι η κορυφή Κ-2 εθεωρείτο ως μη-προσβάσιμη)  ορειβατικές αποστολές από διάφορες χώρες (με προεξέχουσες: Ιταλία, Αμερική, Ιαπωνία και Αγγλία) προσπάθησαν να κατακτήσουν πρώτοι την κορυφή Κ-2, χωρίς επιτυχία. Έτσι,  οι ορειβατικές αποστολές που διοργανώθηκαν κατά τα έτη 1902, 1909, 1929, 1938, 1939 και  1953 κατέληξαν σε αποτυχία

k2 photo2Κάποιες από αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες  πέρασαν  στην ιστορία,  όπως η αποστολή που οργανώθηκε το 1902 από τους Αμερικανούς,  κατά την διάρκεια της οποίας ο αρχηγός της αποστολής βρέθηκε να απειλεί με το ρεβόλβερ του, τους οδηγούς της αποστολής που αρνούνταν να προχωρήσουν λόγω δυσχερών καιρικών συνθηκών. Επίσης γνωστή στην ιστορία έμεινε και  η αποστολή που ηγήθηκε ο Ιταλός Δούκας του Αμπρούζι το 1909,  στην οποία μέλη της αποστολής του Δούκα υποχρεώθηκαν να κουβαλούν μαζί τους στην ανάβαση και το ορειχάλκινο (King size) κρεβάτι του! Τέλος, η τραγική κατάληξη της  αποστολής που διοργάνωσε και ηγήθηκε το 1939 ο πολυεκατομμυριούχος Dudley Wolfe σόκαρε την υφήλιο. Ο Αμερικανός Wolfe αψηφώντας τις προτροπές των οδηγών του, κυριευμένος από επιθυμία να είναι ο 1ος άνθρωπος που θα πατούσε στην κορυφή Κ-2, βρέθηκε καθηλωμένος από σφοδρή χιονοθύελλα στα 7.600 μέτρα. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να φθάσουν κοντά του  και να τον σώσουν απέτυχαν, και έτσι, ο ίδιος και τα μέλη της αποστολής του βρήκαν τραγικό θάνατο. Χρειάστηκαν  63 χρόνια, (2002),  ώσπου μία άλλη ορειβατική αποστολή   να ανακαλύψει τυχαία  την σωρό του Αμερικανού και των συντρόφων του.

k2 photo

Μία  πολυμελής αποστολή (700 αχθοφόροι, 12 ορειβάτες)  Ιταλών ορειβατών ήταν η πρώτη που τα κατάφερε στις 31 Ιουλίου 1954. Πιο συγκεκριμένα, 2 μέλη της αποστολής οι Lacedelli και Compagnoni κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή Κ-2.

Italians

( Οι 2 πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή K-2: Lino Lacedelli στο κέντρο και δεξιά ο Achille Compagnoni)

Εκτοτε ακολούθησαν και άλλες αποστολές, με σημαντικό όμως κόστος σε ανθρώπινες ζωές – η κορυφή Κ-2 είναι η δεύτερη (2η) πιο θανάσιμη κορυφή στον κόσμο, μετρώντας 59 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως 1 στους 3 ορειβάτες που επιχειρούν να ανέβουν στην κορυφή του Κ-2, το πληρώνει με την ζωή του.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1954 έως και σήμερα 281 ορειβάτες έχουν καταφέρει να ανέβουν στην κορυφή του Κ-2.

800px-K2-Montgomery

 

 

Leave a Reply